Το όνειρο του Ναβουχοδονόσορα και μια Βυζαντινή ερμηνεία του.
To Βιβλίο του Δανιήλ είναι ένα εσχατολογικό κείμενο που γράφτηκε στα Ελληνιστικά χρόνια 2ος αιώνας π.Χ. Περιέχει το γνωστό όνειρο του Βασιλιά Ναβουχοδονόσορα με το άγαλμα του οποίου το κάθε μέρος αποτελείται από διαφορετικό μέταλλο και συμβολίζει/προφητεύει πέντε βασίλεια ή περιόδους κυριαρχίας.
Η αξία του μετάλλου μειώνεται σταδιακά από το πρώτο στο πέμπτο Βασίλειο. Χρυσό κεφάλι(Βαβυλώνα), Ασήμι (Πέρσες), (Χαλκός) Ελληνικός πολιτισμός, άρα ο σίδηρος είναι η Ρώμη.
Για το πέμπτο Βασίλειο που είναι οι πατούσες του αγάλματος και αποτελούνται από εύθραυστο μίγμα σιδήρου και πηλού οι απόψεις διίστανται.
Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στους Βυζαντινούς και συγκεκριμένα στον Κοσμά τον Ινδικοπλεύστη ο οποίος ζει στα χρόνια του Ιουστινιανού, μια εποχή όπου ακόμα η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είναι πανίσχυρη και φαντάζει αδύνατο να χαθεί.
Ο Κοσμάς λοιπόν δεν πείθεται πως η Ρώμη είναι το παρακμιακό βασίλειο από σίδηρο και με το δίκιο του αν αναλογιστεί κανείς τις κατακτήσεις του Βελισάριου, του Ναρσή και του Λιβέριου. Μιλάμε για μια εποχή όπου διαφαίνεται ολόκληρη η ανασύσταση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας συμπεριλαμβάνοντας και το δυτικό κομμάτι της.
O Kοσμάς λοιπόν ερμηνεύει το όνειρο ως εξής: Βαβυλώνα(χρυσό), Μηδία (Ασημένιο), Περσία (Χάλκινο), Μ.Αλέξανδρος(Σίδηρος), και οι Διάδοχοι (Σίδηρος με πηλό).
Η ανάλυση του Κοσμά βγάζει νόημα γιατί η εποχή των Διαδόχων ήταν πράγματι μια εντελώς ασταθής εποχή, και δεύτερον είναι και ένας υπαινιγμός ότι η βασιλεία των Ρωμαίων(Βυζαντινή αυτοκρατορία, Ρωμανία) θα συνέχιζε να υπάρχει μέχρι τη συντέλεια.
*Στην εικόνα απεικονίζεται το όραμα. Στα εύθραυστα πόδια του αγάλματος πέφτει η πέτρα με την ονομασία Λόγος. Συμβολίζει την έλευση του Ιησού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου